s Groningen

Over Het Paleis Groningen

Cultureel woon- en werkcomplex

Het Paleis is nu een cultureel woon- en werkcomplex en is gevestigd in het voormalig Scheikundig Laboratorium van de Rijks Universiteit.

 

Het is een broedplaats, waar kunstenaars, vormgevers, ondernemers en cultuurliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren, waar wonen en werken samengaan. De plek waar nieuwe initiatieven en ideeën worden ontwikkeld met diverse activiteiten voor een breed publiek. Af en toe organiseert Het Paleis een Culturele Zondag. Het doel van deze dagen zijn om de kruisbestuiving te bevorderen en het publiek te laten zien wat er in Het Paleis gebeurt. 

 

Behoefte atelierruimte

In 2003 is een groep kunstenaars een werkgroep gestart met de naam Pamflet. Deze werkgroep heeft samen met KUUB (Centrum Particuliere Bouw) het project ‘Doe mee, koop een atelier’ gestart. Hiermee wilden ze onderzoeken of er behoefte was aan meer atelierruimte in de stad Groningen. Uit deze actie is gebleken dat hier inderdaad vraag naar was.


Het idee was er, nu nog een pand en een investeerder. De investeerder vonden ze in Nijestee, een woningcorporatie in de stad. Het pand dat nu Het Paleis heet, stond toen al een tijd leeg. Vroeger diende het pand als scheikundig laboratorium. Daarna is het een tijd gekraakt geweest en vervolgens anti-kraak (Carex).

Het gebouw was van de Gemeente Groningen totdat Nijestee het kocht.

 

Multifunctioneel

In Het Paleis zitten koophuizen (tussen 40m2 en 200 m2), koopateliers, startersateliers (huur), bedrijfsruimtes, flexplekken, een grote multifunctionele zaal, vergaderzalen en hotelkamers. De Nok was in eerste instantie volgens velen een afgeschreven ruimte, maar is uiteindelijk wel hergebruikt. De ruimte had geen ramen en voornamelijk een grote hoeveelheid balken. Nu heeft het ramen, is het een lichte ruimte en zijn hier flexplekken gecreëerd.

 

Broedplaats

Het doel van Het Paleis als creatieve broedplaats is zoveel mogelijk kruisbestuiving (cross over projecten).

 

 

>>> Projectwebsite van KUUB

>>> Projectbeschrijving van DAAD over hergebruik van gebouw Het Paleis

Filmpje Nijestee over Het Paleis